PCB nedir, nasıl üretilir ?
PCB NASIL ÜRETİLİR ?
PCB Nedir ?
PCB ( Printed Circuit Board ) türkçesi elektronik baskı devre kartı, günümüzde neredeyse tüm elektronik cihazların üretiminde kullanılmaktadır. Elektronik baskı devre kartları bakır yüzeylerin çeşitli yöntemlerle aşındırılmasıyla elde edilmektedir. Elektronik devre elemanlarının tek bir plaka üzerinde toplanmasına yardımcı olur. Bu devre elemanlarının birbirleri arasındaki elektriksel bağlantıyı sağlar.
PCB tasarımı yapılırken tercih edilen birçok çizim programı mevcuttur. Seçilecek programın başlıca özellikleri yapılacak olan PCB tasarımına uygun özelliklere sahip olmalıdır. Günümüzde çoğunlukla tercih edilen PCB çizim ve tasarım programları aşağıdaki gibidir.
- PROTEL
- PROTEUS
- CAM 350
- CAD STAR
- EAGLE
- BOARDMAKER
- DIPTRACE
- ALTIUM DESIGNER
- ORCAD
- SPRINT LAYOUT
PCB Yapımı :
PCB'nin sanal ortamda tasarımı yapıldıktan sonra fabrikasyonu yapılırken izlenen süreçler aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz.
CAD/CAM İşlem Merkezi : Tasarımı bitmiş ve üretime alınacak olan PCB üretiminin planlanması birinci aşama olarak adlandırılır.
Plotter : Bir önceki istasyondan CAD/CAM departmanından alınan planların üretime geçebilmek için PCB 'nin kuru film çıktısı alınır.
Plaka Kesimi : PCB'nin özellikleri doğrultusunda üretimde kullanılmak üzere hammadde seçiminin ardından, plakaların kesilmesi işlemine geçilir. Sanal ortamda belirlenen ölçülere göre PCB kesimi gerçekleştirilir.
Şablon Hazırlama : PCB tasarımı tamamlandıktan sonra üretim için gerekli olan PCB şablonları baskı için hazırlanır.
Yüzey Temizleme : Atölyelerde kirlenmiş olan bakır plakaların, PCB haline gelmeden önce, baskı öncesinde yüzeyindeki yağ, kir ve bunlara benzer maddeler arındırılarak temizliği yapılır.
Kuru Film Kaplama : Elektronik baskı devre çeşitlerinden yaygın olarak tercih edilen çift yüzlü delik içi kaplamalı PCB devreler üretim aşamasında ilk olarak kuru film kaplama , pozlama, solder mask (koruyucu boya) baskı gibi işlemler sabit tutulan nem ve ısı gibi çalışma şartları altında sabit tutulduğu alanda hazırlanır.
Aşındırma Baskı : Aşındırma baskısı yapılan plaketler özelliklerine göre asit havuzlarına indirilirler. Belirli bir süre sonrasında bu havuzlardan çıkarılarak PCB üretimi devam eder.
Referans Delme : Asit havuzundan çıkartılarak aşındırılması tamamlanmış olan plaketlerin daha sonrasında yapılacak olan solder mask (koruyucu boya) , CNC prosesleri ve kalıp delme ve kesme için gerekli referans noktaları delinir.
Delik İçi Kaplama : Elektronik baskı devre kartlarının çift yüzlü PCB 'lerin delik içlerinin bakır kaplaması yapılır. Böylelikle her iki yüzde kullanılacak olan komponentler arasındaki elektrik akımının iletimi sağlanır. Öncelikl Block Hole işlemi daha sonra da elektrolitik bakır kaplama yapılır.
CNC İstasyonu Delme - Kesme : Bu istasyonda delme ve kesme işlemleri tamamlanır.
Solder Mask ( Yüzey Koruyucu Boya ) : PCB'nin bakır yollarının yüzey koruyucu boyası yapılır. Günümüzde tercih edilen baskı devre kartı rengi yeşildir. Bunun dışında isteğe göre seçilebilecek diğer renkler; mavi, siyah, beyaz, kırmızı, sarı olarak da baskı yapılabilir.
Hal Kaplama ( Hot Air Leveling ) : Baskılı devre kartlarında delik içi bakır kaplamalarının ve SMD devrelerinin yüzeylerinin, düz ve pürüzsüz şekilde lehim tutabilmesi en öneli kısımlardan birisidir. PCB kartların hal makinası, panellemesi yapılmış olan ya da tek PCB olarak üretilmekte olan devreyi tamamınca lehim havuzuna daldırılır. Bu işlem sonucunda tüm yüzeyin ve delik içlerinin lehim alma süresi dolduktan sonra, daldırılmış olduğu lehim havuzundan çıkarılırken, sıcak hava jetlerin kuvvetli üflemesi ile yüzeyde ve delik içlerinde birikmiş olan fazla lehim tekrar havuza bırakılarak işlem tamamlanmış olur. Bu işlem sonucunda yüzey pürüzsüz bir şekilde tamamlanır ve tüm deliklerin içi doldurulmuş olur.
V-CUT : PCB üretim, SMD dizgiye uygunluk ve elektronik cihazların üretim saflarını kolaylamak için çoklu panellerde üretilmektedirler. Bu çoklanmış panellerin montajdan sonra kolay biçimde kırılarak cihazların içine monte edilmesini kolaylaştırmak için kartların ölçülerine göre kesim yapılmaktadır.
Gerçekten çok başarılı. Aslında bölümüm makine mühendisliği olmasına rağmen devre kartlarının çalışma prensiblerinin nasıl olduğu ile ilgili kafamda sorular vardı . Stajınız sayesinde bende bir şeyler öğrendim . Teşekkürler ,iyi günler
YanıtlaSilYazdıklarımın faydalı olduğunu ve beğenildiğini görmek çok güzel. Güzel yorumunuz için teşekkür ederim.
YanıtlaSil