NodeMCU (ESP8266)
NodeMCU NEDİR?
NodeMCU üzerinde ESP8266 modülü bulunduran açık kaynak kodlu, ufak boyutlu elektronik geliştirme kartıdır. Üzerinde bulunan ESP8266 Wifi modülü sayesinde internete kolay bir şekilde bağlanabilmektedir. Bu özelliği sayesinde uzaktan kontrol ve IOT projelerinde çok fazla kullanılır. Ayrıca düşük güç tükettiği için, güç tüketimi önemli olan projelerde de çok tercih edilir.
NodeMCU, açık kaynak kodlu bir kontrol ünitesidir. Geniş bir kullanım alanı olan ünite; “nesnelerin interneti” dediğimiz alanda kullanılarak birçok sorunun çözülmesini sağlar.
NodeMCU, nesnelerin internetinin sağlanması için, yani kişiler ile nesneler arasında internet üzerinden bir veri transferi sağlanması için gerekli olan bir kontrol ünitesidir.
Bir mikro çip olan NodeMCU; ESP8266 türü bir mikro çip setinin üzerinde bulunur ve ayrıca içinde bir yazılım bulundurur. Bu yazılım sayesinde de akıllı hale gelmiş olur, yani işlem yapabilir hale gelir.
NodeMCU ilk seferinde genellikle mikro usb girişiyle bilgisayara bağlanırlar ve içlerine bir yazılım yüklenir. Bu sayede nesnemizin ihtiyacını karşılamak üzere hazır hale gelirler.
NodeMCU‘lar, sizinle nesne arasındaki veri alışverişini sağlayacak olan bir donanımdır. Bu aparatları, kendinizin geliştirdiği bütün akıllı nesnelerde kullanma imkanınız vardır. İçlerinde bulunan yazılım sayesinde sizin komutlarınızı anlamlandırırlar ve isteklerinize göre hareket ederek, üzerine monte ettiğiniz nesneyi yönlendirmenizi sağlarlar. İşte bu sebeple bir NodeMCU kontrol ünitesini kullanmak; geliştireceğiniz projelerde size yardımcı olaraktır.
ESP8266 Wifi Modülünün Arduino IDE’sine Kurulumu :
Arduino Olmadan Yapılan NodeMCU Uygulamaları :
1-) Tarayıcı üzerinden LED kontrolü
2-) Çiçek, bitki sulama
Bu proje sayesinde evinizde, ofisinizde bulunan çiçekleri ve bitkileri uzaktan telefon ile sulayabileceksiniz.
3-) Dht11 ile sıcaklık ve nem ölçümü
Bu proje tamamlandığında herhangi bir ortamın, sıcaklık ve nem değerlerini Blynk uygulaması üzerinden dünyanın başka bir yerinde dahi olsanız takip edebilecekseniz.
4-) Uzaktan röle kontrolü
Bu projede Blynk uygulaması ile farklı ağlarda bile olsa iki adet röleyi açıp kapatma uygulamamızı gerçekleştireceğiz. Bu rölenin uçlarına ne bağlarsanız (klima, lamba, motor) evinizden, iş yerinizden kontrol edebileceksiniz.
5-) Blynk Rgb LED kontrolü
Bu projede Blynk uygulaması ile RGB diyot led kontrolünü nasıl yapılır öğrenebilirsiniz.
6-) Duman - gaz dedektörü
Bu projede telefonunuzdan Blynk programını kullanarak wifi ağı üzerinden NodeMCU kartı sayesinde Gaz sensöründen gelen veriler sayesinde ortamın gaz ve duman seviyesini ölçebileceksiniz. Belirli seviye üzerinde telefonumuza bildirim gelecek ve buzzer çalışacaktır.
7-) Servo motor kontrolü
Bu projede WiFi üzerinden Blynk uygulamasıyla servo motor kontrolü nasıl yapılır öğrenebilirsiniz.
NodeMCU (ESP8266) PCB Tasarımı ve Devre Şeması :
Gerekli bileşenler ;
- ESP8266 WiFi Modülü (ESP-01)
- Kadın Başlıklar (birkaç şerit)
- Butona basınız
- 1 KΩ Direnç (1/4 Watt)
- 2.2 KΩ Direnç (1/4 Watt)
- 100 nF Kapasitör
- İki Yönlü Slayt Anahtarı
Yorumlar
Yorum Gönder