MQTT Nedir?

 

MQTT NEDİR ?


Message Queuing Telemetry Transport yani MQTT mesajın karşı tarafa gönderilmesi için kullanılan bir haberleşme protokoldür. Bu haberleşme trafiğini kontrol eden yöneticiye BROKER, mesaj yayınına PUBLISH ve bu mesaj yayınına abone olanlara SUBSCRIBE denmektedir.


    Nesnelerin İnterneti (IoT) ve makineden makineye (M2M) teknolojileri, uzak bir konumdan bilgi alışverişi yapmak için bir mesajlaşma ve bağlantı protokolü kullanmalıdır. MQTT bu ihtiyacı karşılamak için geliştirilmiş ve oldukça yaygın şekilde kullanılan bir haberleşme protokolüdür.

    MQTT de asenkron bir haberleşme kullanılmaktadır. Mesajı yayınlayan ve mesaja abone olanlar arasında veriler asenkron (eş-zamansız) olarak taşınmaktadır. Yukarıdaki görselde sıcaklık verileri (PUBLISH) haberleşme trafiğini kontrol eden yöneticiye (BROKER) gönderilir. BROKER bu verileri abone (SUBSCRIBE) online olduğu anda iletir.

    MQTT diğer haberleşme protokollerine göre daha basit bir yapıya sahiptir ve kolayca projelerinize entegre edilebilirsiniz.


Genel Özellikleri;

  • Asenkron (eş-zamansız) çalışan bir protokoldür.
  • Güvenlik olarak SSL / TLS desteklemektedir.
  • Minimum kaynak kullanımında bulunmaktadır.
  • Broker üzerinden haberleşme temeline dayanmaktadır.
  • Bilgiler MQTT protokolü üzerinden çok hızlı bir şekilde iletilebilir. (ms düzeyinde bir haberleşme)
  • TCP/IP nin kullanıldığı Windows, Linux, MacOS, Android ve iOS işletim sistemlerinde çalışır.


MQTT Nasıl Çalışır ?

    Bir MQTT oturumu dört aşamaya ayrılır: bağlantı, kimlik doğrulama, iletişim ve sonlandırma. Bir istemci, sunucu tarafından tanımlanan standart bir bağlantı noktasını veya özel bir bağlantı noktasını kullanarak aracıya bir TCP/IP bağlantısı oluşturarak başlar. Bağlantıyı oluştururken yeniden kullanılmış bir istemci kimliği sağlanmışsa, sunucunun eski bir oturuma devam edebileceğini bilmek önemlidir.

    Standart bağlantı portu şifrelenmemiş iletişim için 1883 ve SSL / TLS kullanarak şifreli iletişim için 8883’tür. SSL / TLS anlaşması sırasında, istemci sunucuyu doğrulamak için sunucu sertifikasını doğrular. İstemci ayrıca kimliğini doğrulamak için kullanabileceği el sıkışma sırasında sunucuya bir sertifika sağlayabilir. Özellikle MQTT spesifikasyonunun bir parçası olmasa da, brokerların SSL / TLS müşteri tarafı sertifikalarıyla müşteri kimlik doğrulamasını desteklemesi alışılmış hale geldi.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Elektronik devre elemanlarının seri ve paralel bağlanması

Kondansatör, Bobin, SMPS, Diyot

Haberleşme Protokolleri